Då jag är i färd med att förbereda mig inför årets fjällvandring så kom testet av myggmedel som publicerades i DN, UNT, GP, SvD och säkerligen flera tidningar riktigt lägligt. Inte lika lägligt var väl det faktum att jag just inhandlat det myggmedel (Autan plus) som gavs lägst betyg i testet...
Från vänster till höger: Autan plus (stift, a.i. 20% ikaridin), MyggA (roll on, a.i. 19% DEET), Djungelolja II (olja, a.i. 20% DEET) och OFF (roll on, a.i. 20% DEET).
Nu var ju mitt beslut att testa detta medel (efter tidigare mycket goda praktiska erfarenheter av både MyggA och OFF med aktiva beståndsdelen DEET i koncentrationen 19-20%) baserat på ett tyskt test som genomfördes 2004 där vinnaren faktiskt var Autan. Och med tanke på att det testet genomfördes med riktiga testpersoner istället för med skumgummiplattor så kanske mitt val inte var så pjåkigt iaf. Det återstår att se... Den intresserade (och tyskspråkiga) hittar testet här. (Tänk på att i Tyskland är lägst betyg bäst.)
Dessutom har jag mina funderingar angående valet av testpreparat i det svenska testet - inte nog med att man valde att jämföra sprejer, oljor och roll-oner rakt av, dessutom innehåller ju de olika testade preparaten olika mängd verksamma beståndsdelar - vilket man valde att inte redovisa i artikeln.
Inte undra på att OFF:s sprej ger sämre resultat när den innehåller 15% DEET jämfört med US622:s 20%. Själv föredrar jag ju dessutom roll-on eller stift framför sprej - och här är ju förhållandet det omvända: US622:s roll on innehåller 14% DEET och OFF:s roll on innehåller 20%.
Dessutom innehåller den sprej av Autans plus som testades 15% ikaridin - stiftet som jag köpte innehåller 20% - man tycker ju att det kanske skulle kunna göra skillnad.
En annan fråga som man som fjällvandrare gärna vill väga in i bedömningen av vilket myggmedel man vill ha är ju vikten - här fallerar ju helt klart MyggA:s glasflaska som väger på tok för mycket. Bättre då att välja t.ex. OFF:s roll on tycker jag personligen.
-
Ett intressant faktum är att det tyska testet väljer att ge betyget "Mangelhaft" (bristfälligt) till det av många omsvärmade preparatet Wilmas Nordic Summer - dels pga. halvtaskig effekt, men framförallt pga. innehållet: -de analyserade preparatet och hittade höga halter av naftalin och fenoler och dessutom 30% DEET vilket ju är något anmärkningsvärt eftersom preparatet inte ens är registrerat som bekämpningsmedel hos kemikalieinspektionen. Men jag ser att KemI tydligen redan är medvetna om den saken.
Läs även andra bloggares åsikter om vetenskap, bekämpningsmedel, fjällen, myggor, myggmedel, tester, DEET, ikaridin, MyggA, OFF, Autan, Nordic Summer
11 juli 2009
Medelmåttiga myggmedeltester?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
16 kommentarer:
Intressant läsning även för mig som bara vill slippa myggen en sen sommarkväll. Kul att få lite djupare analys än vad SVD orkade.
Även jag tackar dig för att du lade ner mer energi på detta än SvD. När jag gjorde värnplikten på Lapplands Jägarregemente i Kiruna fick vi ut Nordic Summer. Kort därefter benämndes den Nordic Cancer, då många fick brännskador i ansiktet av (åtminstone vad vi trodde) tjäran i medlet som blev varmt på de solbelysta delar av ansiktet.
MyggA:s roll on funkar bra, men håller med om att den är för tung på fjället. Min favorit i skogen är Djungeloljan.
I ryggsäcken under fjällturen ska ni stoppa MK 19(mikroinkapslad DEET). Högeffektivt medel förpackat i liten lätt 50 ml plastflaska. Fråga Gunnar Westrin, författare, fjällvandrare och fiskare. Han vet.
Kommentaren här ovan från Elisabeth tycks ju främst vara ett försök till gratisreklam (inklusive länk till företaget i namnet). Sådant brukar jag plocka bort men i det här fallet låter jag det vara kvar eftersom jag ju själv förordade vissa preparat i inlägget (även om jag nog egentligen anser att det kan vara hugget som stucket mellan olika DEET-preparat) - och eftersom det ju alltid är lite orättvist när inte alla tillverkare plockas med i sådana här test.
När det gäller MK19 så har jag själv aldrig testat det (har inte sett det i butik vad jag kan minnas) - men jag skulle förmoda att om mikroinkapslingen fungerar som det påstås så blir effekten längre men svagare än hos jämförbara preparat. Detta eftersom preparatens verkan är beroende av den verksamma substansens avdunstning från huden - långsammare avdunstning innebär svagare effekt men längre verkningstid.
Du har rätt Harald, lite smygreklam är det allt. Vad gör man inte när produkter som inte längre är godkända tas med i test men nya mikroinkapslade med godkännade tom 2013 (vår DR 1) ignoreras. Innan testföretag väljer sina preparat borde KemI kontaktas först.Så ser man vilka preparat som har sitt godkännande och därefter blir kampen om kunden rättvisare.
Mikael Wallerstedt skrev följande:
(ursprungsinlägget bortplockat pga. ovidkommande reklamlänk i namnet)
INNAN, någon kommenterar eller utformar någon sort av "tävling" mellan de olika preparat som finns inom "myggbranschen" torde väl en komplett studie, från ALLA medel som finns på den Svenska marknaden, utföras. Vad jag vet görs tester utav dagspressen, där de väljer de medel, som finns på "stora butikens" hylla, och utifrån denna test väljer "folk". Min egen test, gjord med de flesta medel på marknaden, utförd med vänner inom jägarkåren, testat i Sverige, Kanada samt Afrika, visar KLART att DR1 samt MK 19 är OSLAGBARA, inte enbart för skydd av mygg, utan att de inte har någon form av kladd,lukt eller andra obehag. Microinkapslingen gör den ovanligt "barnvänlig", då medlet ej tas upp i kroppen i samma sätt som övriga medel. Framför mina gratulationer till Elisabeth på NIM Distribution Center AB, för alla de fantasiska medel hon medverkat i för att få fram !
Svar:
Mikael - skulle ju vara intressant att få reda på lite mer detaljer om hur denna "stora test" är utförd. Finns det att läsa om den någonstans?
Gunilla skrev:
(ursprungskommentaren bortplockad pga. reklamlänk i namnet)
DR 1 är också godkänt för djur, djuren behöver också skydd mot bitande insekter! Jag vistas mycket i Spanien, där myggen smittar boskap och husdjur med dödliga sjukdomar som "Lesmaniosis och "blå tungan". När det gäller mig själv kan jag upplysa om att MK19 och DR1 är så effektiva att jag inte ens sprayar på huden. Jag sprayar i rummen, på gardinerna, på skor och kläder om jag ska ut. Också som skydd mot fästingar och flugor. Jag har sålt NDCs produkter i ca 5 år och mina spanska och engelska kunder är lyriska. De säger att de har räddat livet på flera hästar! Har själv följt upp ett antal fall och instämmer. Tolka detta inlägg som reklam om ni vill men när man inom EU tillåter medel som i Sverige har varit förbjudna sen 50-talet så känns det etiskt rätt att puscha för människo-, djur- och miljövänliga produkter.
Svar:
OK - nu får det vara nog med uttalanden av importörer och försäljare av myggmedel här. Min policy är som synes att jag brukar plocka bort alla reklamlänkar. Jag förstår att ni tycker att de preparat ni säljer är bäst - men tills jag får se lite handfasta resultat som bevisar att det är så ställer jag mig kallsinnig.
Att spraya insektsmedel i rummet skulle jag inte rekommendera oavsett hur mikroinkapslade de är - att andas in preparatet kan ge helt andra exponeringsnivåer än om exponeringen sker via hudupptag.
Man ska också vara lite försiktig med vilka material och kläder man väljer att spraya med DEET - det är ett lösningsmedel som kan reagera kemiskt med vissa material.
"Testen" jag refererar till är helt o hållet min egen, när jag har klienter på jakt äventyr i nämnda länder, är det väldigt viktigt att kunna rekommendera rätt utrustning. Allt ifrån kaliber val till solskyddsmedel...
Har testat "kända" varumärken av myggmedel, inget kommer o närheten av det skydd mot bitande o stickande insekter som ges av NIM produkterna, tom. TSETSE FLUGAN höll sig undan ! ("Mygg&Sånt") Dessutom finns inte DEET i DR1, och nu i och med den nya 500ml flaskan, är även den ett måste i ryggsäcken.
DR1 innehåller tydligen den verksamma beståndsdelen ikaridin (19,4%)- och är skulle jag förmoda därför ganska jämförbar med Autan-stiftet som jag själv inhandlade (20%). En 500-ml-flaska skulle jag däremot aldrig stoppa i min ryggsäck - det är på tok för mycket :)
Man frågar sig för övrigt varför det inte finns något preparat som blandar de båda beståndsdelarna DEET och Ikaridin - det borde ju kunna uppstå synergistiska effekter kan man tycka...
Duger de tester på MÄNNISKA som har gjorts av en docent i parasitologi? Det tyckte i varje fall KemI. Det borde också dunsta av ångor om man sprutar på huden och det är inga stora mängder som behövs. Ett förtydligande: när det gäller hästarna så handlar det om produkter med Neem. BTI är slut i Europa enligt KemI. Man verkar inte känna till det stora världsorganisationer vet, bl a WHO (mot malariamyggor i Afrika), FAO och EPA (besprutning av människoföda). Men neem kommer från U-länder så det gäller väl att skydda den interna EU-marknaden?
Gunilla:
KemI utvärderar inte hur effektiva preparat är - de utvärderar om de är säkra att använda. Om du hänvisar till det testet som finns publicerat på Nims hemsida så visar den att preparaten fungerar mot den aktuella myggarten Aedis aegypti men det säger ju väldigt lite om hur det fungerar mot svenska myggor och om hur det fungerar i jämförelse med andra preparat på marknaden.
När det gäller BTI och Neem-olja så har de ju inte tillnärmelsevis samma verkningssätt. BTI är en bakterie som tas upp av mygglarver och som dödar dessa - Neem-oljan används främst som avskräckningsmedel.
Själv använder jag Autan (i sprayform) och den funkar hur bra som helst. Förstår inte hur den kan bli sämst i test. Den fungerade bättre än mygga (i alla fall förra sommaren). Har tittat på hur myggorna flög runt, satte sig en halvsekund på huden och flög bort på en gång. Fast om man vill helst undvika myggorna är det bäst att klä sig rätt. Ingenting slår en myggnät! :)
Det stämmer att Neem-oljan har en repellerande effekt, men den dödar ochså insekterna och mest effektivt insekternas larver, ägg och gnet. Samtidigt som den skonar nyttiga insekter (trädet vill gärna bli pollinerat). Boken "A tree for solving global problems" redogör detaljerat och objektivt för hur sofistikerat Neem fungerar, den kan läsas online, laddas ner eller köpas här: http://www.nap.edu/catalog.php?record_id=1924
j:
Känns ju bra att det finns någon som har goda praktiska erfarenheter även av Autan - man vill ju inte stå alldeles försvarslös därute :)
Och myggnät kan visst vara bra - brukar ha med mig en liten påse att stoppa huvudet i om det skulle behövas, men använder den mest som solskydd hängandes ned från hatten i nacken. Att ha en påse över huvudet förtar ju en del av friluftsupplevelsen tycker jag :)
Vet du detta om fruktos? se länk http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&eurl=http%3A%2F%2Ffatlies%2Ewordpress%2Ecom%2F&feature=player_embedded
Som du vet är glukos en av livets byggstenar, men kroppen kan inte på ett bra sätt använda fruktos, en bit in i programmet går han in på biokemin, vilket jag tror du kan en hel del av,
Fruktos och alkohol har en del gemensamt i vår metabolism
Tack för infon om myggbekämpning.
Vi har autan på landet och den skyddar väl ungefär som de andra mot mygga - halvdant tycker jag.
Däremot skyddar den också mot broms - och här märkte jag en stor skillnad mot att inte ha ngt medel allas på mig :)
/K
Skicka en kommentar