03 december 2009

Kort referat från SLU:s seminarium om ekologisk odling och hållbar utveckling

...(ett något torrt sådant) hittar den intresserade på SLU:s hemsida. Där kommer även en videoinspelning av evenemanget att läggas upp vad det lider. Det var ju ganska trevligt att få möjligheten att höra både kritikerna av och förespråkarna för den ekologiska odlingen vid ett och samma tillfälle - samt att för en gångs skull få ha en ordentlig debatt på universitetet om framtidens utmaningar för jordbruket.

Mina egna, lite mer kritiska, reflektioner kring det hela får ni ge er till tåls med lite mer - känner mig inte riktigt manad att skriva ihop något i kväll.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

gj sa...

Harald du har skrivit lite om bisfernol förut.
Läs detta om bisfernol a
Han är kompetent när det gäller biokemi, läsvärd blogg, men är detta sant?

http://coolinginflammation.blogspot.com/2009/12/bpa-in-thermal-printer-ink.html

Harald Cederlund sa...

gj: betvivlar inte att det är sant att det finns en teknik att trycka kreditkortskvitton (eller kvitton helt enkelt) genom att värma papper täckt med bisfenol A och osynligt bläck - så som det beskrivs i artikeln. Men jag har svårt att bedöma på rak arm hur utbrett detta är.

Och även om det är utbrett har jag svårt att tro att det skulle utgöra en så stor exponeringskälla att det skulle spela stor roll - skulle vara för någon som arbetar i en affär och ständigt sträcker över kvitton, eller för någon shopaholic då. Men man vet ju aldrig.

Låter ju hursomhelst onödigt att använda en så omdebatterad kemikalie på det sättet.

Petter sa...

Hej Harald.
Du skriver en del om Roundup, men har inte sett dig kommentera Benachour och Seralini´s artikel om celldöd orsakad av Roundup på nivåer långt under de som används i jordbruket?

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx800218n

Finns det något på forskarbloggen om detta?

Harald Cederlund sa...

Petter: Jag har inte kommenterat artikeln vare sig här eller på forskarbloggen - däremot har jag läst den. Ska ge dig en kommentar när jag hunnit ögna igenom den igen och friska upp mitt minne lite grann!

Harald Cederlund sa...

Petter: Har fortfarande inte hunnit med att svara dig (och hinner inte nu heller) - du är dock inte bortglömd, jag plockar med mig artikeln när jag sticker ut i fält imorgon. Det brukar alltid bli lite dötid, så jag borde hinna läsa och ge dig ett vettigt svar senare i veckan.