21 februari 2008

Virus infekterar och slår ut cancerceller

En ny studie som publicerades igår i tidskriften "The Journal of Neuroscience" visar att ett virus med det fantasifulla namnet "VSVrp30a" klarar av att sprida sig till och infektera flera olika typer av tumörer i möss hjärnor när det injiceras intravenöst. Mössens vanliga celler infekterades dock inte alls.

Özduman K et al. 2008. Systemic vesicular stomatitis virus selectively destroys multifocal glioma and metastatic carcinoma in brain. The Journal of Neuroscience 28: 1882-1893.

Detta tycker jag verkar både lovande och som en intuitivt tilltalande behandlingsmetod. En injektion bara och sedan blir man av med cancern, knappt utan att märka någonting av behandlingen! Naturligtvis återstår det några steg av tester innan man når fram till denna verklighet och naturligtvis kan man ju inte förvänta sig att ett virus ska kunna slå ut alla typer av cancerceller. Men potentialen för att hitta eller syntetisera virus som angriper cancerceller selektivt finns uppenbarligen och förrådet av naturliga virus att leta bland torde ju vara i det närmaste outtömligt.

Och faktum med att det där med att använda virus för att bekämpa cancerceller tycks vara på G på flera håll just nu. En snabb "googling" ger mig några intressanta träffar där den intresserade kan förkovra sig vidare:

"Common cold virus may be new weapon to fight cancer" The Guardian. Januari 2007.

"Mayo Clinic tests engineerd measles virus against multiple myeloma" News-Medical.net. Mars. 2007.

"Novel version of common virus pitted against cancer" Science Daly. Juni 2007.

Andra bloggar om: , , , , , , , intressant

Inga kommentarer: