29 juni 2008

Isläget i arktis

Kanske opassande att blogga om is så här på sommaren - men den potentiella avsaknaden av is kanske går bra att avhandla lite kort? Jag tänkte ju iofs inte skriva så mycket - mest länka samman:

SvD:s artikel "Stor risk att Nordpolen blir isfri under sommaren" med sin förlaga från The Independent "Eclusive: No ice at the North Pole" och med kommentarerna till artikeln på Dot Earth "What's really up with North Pole sea ice?" och på RealClimate "North Pole notes". DN skriver också relaterat men med mer fokus på den långsiktiga klimatförändringen i Arktis "Nödrop från ett Arktis som smälter bort". Den intresserade kan läsa vidare själv - jag är för sommarlat för att summera - och varför inte kolla in isläget själva på NOAA:s Nordpolswebcam?

Fortfarande istäckt tycks det som, fotot knäppt tidigare idag, men töväder: + 6,5 grader C om man får tro temperaturangivelsen på bilden.

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så intressan blogg! Skall botanisera mer när jag hinner. Har du något om Antarktis? Har följt temperaturen där på kusterna sen nov. och det var varmgrader i maj.(obs. bara privat intresse.
Elina
http://blogg.iniskogen.se/

Magnus sa...

Hoppas isen smälter där. Det vore kul. Första gången på nästan 1000 år, om det inte skedde 1906 när Amundsen passerade nordvästpassagen.

Nu är det ändåmer is på Arktis än förra året. NSIDC.