31 december 2008

ESBL dödar spädbarn?

Plus i kanten till Expressen som är det enda nyhetsmediet som klarar av att upplysa mig om vilken sorts bakterie det egentligen var som infekterade de där spädbarnen på Karolinska i november (eller möjligtvis i juni - uppgifterna går isär). Det handlade om ESBL-bildande Klebsiella pneumoniae och inte om några ESBL-bakterier! Som jag tidigare har gnällt om här på bloggen så är ju ESBL inte en bakterie utan en typ av enzymer (Extended Spectrum Betalactamases) som kan bildas av flera olika sorters bakterier och som gör dem resistenta mot flera typer av vanliga antibiotika.

Expressen får dock avdrag i betyget för att de de inte kan låta bli att beskriva det som en "mystisk sjukdom" som "läkarna står frågande för". Klebsiella pneumoniae är en vanligt förekommande bakterie som finns både i människans tarmssystem och växer på vår hud. Då den är en opportunistisk patogen kan den förorsaka problem hos individer med nedsatt immunförsvar t.ex. hos för tidigt födda spädbarn och den är därför också en vanligt förekommande sjukhusinfektion. Detta är knappast mystiskt!

(Är knappast mystiskt om så vore fallet dvs.- det tycks ju än så länge inte vara helt klarlagt att spädbarnen faktiskt dog av infektionen. Det enda som tycks klart är att de var infekterade.)

Övriga medier skriver/talar alltjämt om "ESBL-bakterier" eller om att barnen "fått ESBL" - möjligtvis kommer sig slarvet av att de citerat ett TT-utskick, möjligtvis är det chefsöverläkaren Svante Baehrendtz som uttrycker sig slarvigt. (DN, SvD, SVT, Aftonbladet).


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

Mikael Hiort af Ornäs sa...

Bra rutet! Jag har också gått och retat mig på den smått bisarra och djupt okunniga sammanblandningen av en patogen och ett enzym. Min känsla är att vem det än är som skrev det telex som satte igång alltihopa inte bemödade sig att försöka förstå nyheten.

Det är ingen anka det här, utan en hel struts. Eller snarare en fladdermus, eftersom den visserligen flyger, men för den sakens skull inte är någon fågel.

Mikael Hiort af Ornäs sa...

Liten uppdatering:

Jag har skrivit ett brev till SR, SVT, DN och SvD där jag har gjort dem uppmärksamma på det här och har där länkat till dina inlägg.

Anonym sa...

Med en liten son som dras med ESBL-bildande e-kolibakterier i urinen har jag förstås sökt febrilt efter mer information om de rapporterade dödsfallen. Tack för att du bringade klarhet i vilka bakterier det rörde sig om!

(Lite jobbigt att se kvällstidningarna konstatera att ens barn liter av "den nya dödssmittan", förstås... Jag hade svårt att föreställa mig att infektioner av e-kolibakterier skulle spridas i så hög grad i en så hygienisk miljö, men vet förstås inte mycket om klebsiella och om hur det sprids.)

Vad jag har förstått kan förmågan att producera ESBL överföras mellan olika bakterier. Har jag fått det om bakfoten, eller riskerar man om man går runt med ESBL-bildande bakterier av ett slag att få dras med resistensen även hos andra bakterier?

(Ursäkta anonymiteten, men eftersom det handlar om min son tycker jag att det känns bäst så.)

Harald Cederlund sa...

Micke: Det var ambitiöst! Vi får se om det ger något resultat... jag har iofs. förståelse för att det är lite svårt för journalister att greppa det där med ESBL-bildande bakterier. Man jämför ju så klart med MRSA (Meticillin Resistant Staphylococcus aureus), en bokstavsförkortning som ju faktiskt anger vad det är för bakterie det handlar om, och använder ESBL analogt med detta.

Anonym: ditt exempel illustrerar ju varför det finns en poäng med att särskilja mellan olika typer av ESBL-bildande bakterier. Bara för att en sorts antibiotikaresistenta bakterier orsakar problem betyder det inte nödvändigtvis att alla gör det.

När det gäller risken att resistensen överförs till andra typer av bakterier så finns den naturligtvis - speciellt om din son utsätts för några framtida "felaktiga" antibiotikakurer så att det finns ett selektionstryck (det finns någon nytta för andra bakterier att förvärva egenskapen).

Därför är det viktigt att i framtiden komma ihåg att ange att din son är bärare så att läkarna kan sätta in rätt sorts antibiotika. ESBL-bildande bakterier är ju inte resistenta mot alla sorters antibiotika.

Mikael Hiort af Ornäs sa...

Harald: Ja, när jag skrev det där så hade jag en dålig dag och var ganska butter av mig. Jag förstår också misstaget, eftersom det kommer av ett slarvigt uttalande där ordet "ESBL-bakterie" används. Det borde förstås ha varit "ESBL-bildande bakterie" eller något i den stilen.

Men icke desto mindre är det viktigt att sådana saker blir rätt, eftersom det kan bli svårt att gå in på fördjupningar om definitionerna är fel redan från början.

Anonym: Usch och fy. Jag hoppas verkligen att din son blir fri från sina besvär. Det enda råd jag kan ge, utöver det Harald skriver, är att våga fråga doktorn om det är något du inte förstår eller helt enkelt undrar över. Annars kan det lätt bli att både hon och du missar någonting viktigt. Du och din son är fantastiska källor av kunskap när det gäller just hans problem.

Lenox sa...

Den enda som har förklarat så jag begriper, tack!