15 november 2009

Konsten att vara effektiv

Idag har jag i effektivitetens namn och i jakten på tidstjuvar:
A - letat rätt på och installerat ett program för att göra att göra-listor
B - upprättat att göra-listor mha programmet
C - konstaterat att det ingenstans i mina listor stod någonting om att göra listor

Däremot finns det en punkt på underlistan "Skor längtar ut" som lyder "dödförklara bloggen?". Men jag tycker nog, vid närmare eftertanke, att det skulle kännas fel att stryka något från listan redan nu när jag har jobbat så hårt med att upprätta den :)



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

10 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Gör en kopp te medan du funderar på saken!

Trevligt med ett livstecken förresten!

Harald Cederlund sa...

Teet är redan urdrucket och beslutet är att bloggen ska vara kvar tills vidare. Ska försöka att hålla mig till lite kortare poster så att det inte blir för betungande.

Och angående "att göra-listan": skulle precis stryka en punkt på listan - då kraschade programmet och är nu helt omedgörligt även efter en omstart... snacka om bortkastad tid! Ska prova med en webbaserad lista istället (http://todoist.com) - får se om inte det funkar bättre.

Björn Nilsson sa...

Vi vänstar med intresse!

Kanske den gamla metoden med en handskriven papperslapp med "att göra" är bättre än datorn ibland?

Malin Sandström sa...

Man får helt enkelt anpassa bloggandet efter tidstillgång och för-stunden-intresse, är åtminstone min slutsats. Alla långdragna projekt riskerar att vara tråkiga och betungande emellanåt, bloggen är inget undantag. Särskilt inte om man har en genomsnittlig forskararbetsvecka.

Vad gäller uppdateringstakten är ju inte jag heller särskilt flitig numera, men jag skyller på det raskt annalkande avhandlings-inlämningsdatumet. Och tröstar mig med att för de som läser via RSS gör det inte så stor skillnad med ett inlägg i månaden eller ett om dagen.

(Men jag tycker det vore tråkigt om du lade ner, och jag är knappast den enda)

Harald Cederlund sa...

Ja, jo - det har känts som att tidstillgången har varit alltför låg på sistone och bloggandet har känts snarare betungande än tråkigt. Och ämnen att skriva om finns det ju alltid.

Tror att jag ska lösa det som så att jag ska tvinga mig själv att skriva kort. En kommentar här och där - så blir det inte lika tidsödande och inte lika långt mellan de poster som jag faktiskt lägger ned lite mer tid på.

Och när det gäller ditt bloggande så lär ju färdigställande av avhandlingsarbete vara en av de bättre ursäkterna för att inte hinna blogga - och oroa dig inte du ligger kvar i RSS-flödet hos mig iaf!

Malin Sandström sa...

I det läget skulle jag rekommendera att testa Twitter - inte istället men som komplement (jag började i ungefär samma läge). En mening och eventuellt en länk känns inte alls lika betungande, samtidigt känner man sig lite mer igång och så går det lättare att blogga när det väl blir. Bra övning i att vara kortfattad, också ;-)

Jag ser i alla fall fram emot dina nästa inlägg oavsett när de kommer - och just nu är korta inlägg inte precis en nackdel i mina ögon med tanke på att tiden jag kan sätta av för bloggläsning är begränsad...

Harald Cederlund sa...

Jag startade faktiskt - i ett ögonblick av plötslig inspiration en fredagseftermiddag - en mikroblogg, eller snarare en mikrob-logg i februari.

Tanken var att jag skulle öppna upp den för twittring för samtliga mikrobiologer på institutionen och bygga in den på mikrobiologens hemsida! (Det kändes den där fredagseftermiddagen som att det var för kul för att låta bli...)

Men hur det nu var slutförde jag aldrig projektet - men jag ser att den ligger kvar:
http://twitter.com/mikrobloggen

Kanske borde ta tag i det där igen :)

Malin Sandström sa...

Man kan ju använda mikrobloggar som ren nyhetskanal utåt (typ dagbok/nyhetsrelease på 140 tecken - både Science och Nature har såna, och mängder av diverse institut) men de funkar faktiskt också till och med bra för korta populärvetenskapliga diskussioner, förutsatt att dessa kan brytas ner i nog korta fråga-svar-bitar. Det senare förutsätter väl dock att man har folk att följa/folk som följer, så det finns någon motpart... :)

~j sa...

Dödförklara bloggen?

nämen... neeej!

En vacker dag för jättelänge sedan då jag tyckte att det var svårt att skriva intressanta saker hela tiden lämnade du följande kommentar till mig: "you don't really have to update the blog all the time" :) Följ din egen råd :)

Harald Cederlund sa...

~j: - följa mina egna råd?! Nu tycker jag inte att vi ska behöva vara så drastiska :)