26 november 2007

En teori om allt?

Det har än så länge rapporterats ganska blygsamt i svenska media om Garret Lisis förslag på en ny "Theory of everything" - förmodligen eftersom det inte är helt lätt för någon som inte är teoretisk fysiker att förklara vad det är han har gjort egentligen, än mindre bedöma om teorin är något att ha. Själv är jag ju biolog och fattar i ärlighetens namn inte mycket.

Nu finns det ju som tur är de som är teoretiska fysiker och dessutom teoretiska fysiker som är bloggare - och en utmärkt bloggpost som förklarar artikeln hittar ni därför här. Lägg märke till att författaren Garret Lisi är med och debatterar i kommentarspåret!

Och själva artikeln "An Exceptionally Simple Theory of Everything" (ännu en anspråkslös titel...) hittar ni som pdf här.

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

mj sa...

Jag är förvisso fysiker, men en enkel experimentalist, och jag begriper inte heller ett barr av Lisis papper.

Jag tror nog att anledningen till den begränsade uppmärksamheten är just den som du nämner och inte den det borde vara: Att pappret inte är publicerat ännu. Det brukar ju inte stoppa pressen.

Lisis papper ligger just nu på ArXiv, en pre-print-server. Nu diskuteras det en hel del på fysikbloggar (och säkerligen än mer i teorigrupper) och förr eller senare kommer man komma fram till hur man skall bedöma artikel. bör pressen skriva om det.

Det jag har förstått, vilket inte är mycket, är väl att Lisi har hittat en snygg geometri där den moderna fysiken passar in, men att han tvingas till lite handviftande för att förklara en del saker. Det är ingen ToE ännu, men kanske kanske ett frö.

Tänkte skrivit om det på Lagerbladet, men bestämde mig för att jag inte begriper nog för att sammanfatta det. Skall göra en ansträngning om intresset för pappret fortfarande finns kvar om några månader.