24 mars 2008

Att tiga eller tala - det är frågan

Jag brukar inte skriva om förhållandet mellan religion och vetenskap - eller om intelligent design kontra evolutionslära. Det finns så många andra bloggar som avhandlar de ämnena och ärligt talat tycker jag att det finns intressantare saker att skriva om (och ID är det ju knappast någon som tar på allvar i Sverige - och de som gör det läser förmodligen inte min blogg iaf.).

Dock har jag under påsken förstrött men fascinerat följt allt skrivande på olika bloggar, främst knutna till Scienceblogs, som kretsat kring kreationistiska propagandafilmen "Expelled" och vad som kommit att kallas "PZ Myers-affären". Här följer ett litet sammandrag:

Expelled är som sagt ett kreationistiskt propagandaverk - Maria på Under lagerbladet har skrivit om den tidigare. Vad hon inte tog upp i sin post är det faktum att när filmmakarna intervjuade PZ Myers och Richard Dawkins - båda kända biologer och ateister - för filmen, så lät de (filmmakarna) påskina att de skulle medverka i en helt anna film kallad "Crossroads" som skulle ge en balanserad bild av förhållandet mellan ID och evolution. Så var dock inte fallet.

Nåväl - påskens stora debatt startade när PZ Myers, som alltså mot sin vilja medverkar i filmen, gick för att se den - men blev hindrad i dörren och ombedd att lämna området av uniformerade vakter (han blev alltså "expelled"). Detta är ju underhållande i sig - men ironin fullbordades av det faktum att Richard Dawkins (världens förmodligen mest välkände ateist) som stod bredvid honom inte blev igenkänd utan släpptes in för att se filmen! Richard Dawkins recension av filmen "Lying for Jesus?" kan ni läsa här.

Som ni kan förstå så satte denna lilla incident fart på bloggare runt om i världen (en översikt hittar ni på Greg Ladens blogg) - men det var bara början. Verkligt skruv tog det när Matthew Nisbet på Framing Science blandade sig i leken och uttalade sig om "Why the PZ Myers Affair is Really, Really Bad for Science". Nisbet driver en tes i linje med klassiska utrycket: "all publicitet är god publicitet" - och han menar att om Myers och Dawkins verkligen brydde sig om att kommunicera evolution till ID-lägret så skulle de "ligga lågt och låta andra sköta snacket".

Jag har tidigare skrivit om Nisbets och Mooneys omdebatterade idéer om att kommunicera vetenskap - och de var redan tidigare på tvärs med många vetenskapsbloggare (och i synnerhet ateister) som anser att vetenskapskommunikation inte bör bedrivas som något som liknar en pr-kampanj. När nu Nisbet, och även Mooney uttalar sig för att uppmärksamheten kring filmen är bra för kreationisterna och att Myers och Dawkins borde hålla tyst - så har de som det verkar skapat sig många fler ovänner. Man får förmoda att de i konsekvensens namn resonerar om sitt eget bloggande på samma sätt som de resonerar om filmen - alla länkar är bra länkar och all trafik på bloggen är bra trafik...

Myers svarar (oväntat nog) med ett "Fuck you very much!" - några andra bloggar som skriver om saken och kritiserar Nisbet och Mooney är Greg Laden, EvolutionBlog, Evolving Thoughts, Stranger Fruit, Respectful Insolence, Pure Pedantry och Laelaps.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: