16 april 2008

Dödliga vitaminer - igen

Här kan man bestämt tala om en déjà vu?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så har en "opartisk" professor försökt att försvara läkemedelsindustrins intressen igen. Att tugga i sig kvicksilver från amalgam, käka transfetter, färgämnen och annan industrimat har han säkert inget emot. Varför lär sig inte journalister att skåda igenom alla dessa köpta profeter och ständigt går deras ärenden? Nyligen har de skrivit om en tysk studie, som skulle visa att amalgam är helt ofarligt. Studien var köpt av amalgamtillverkaren Degussa, vem tror att studien är opartisk? Dessutom fanns det flera resultat i den om skadlig påverkan på hälsan. Men nyhetsförmedlingen förmedlade inte sanningen utan bara bluff! Man kan inte tro ett ord av det ni journalister skriver!

Harald Cederlund sa...

Jag förstår ärligt talat inte vad du far efter i denna kommentar... när det gäller vitaminerna tycks ju just det motsatta vara fallet - forskare har gjort en genomgång av forskningen den visade att kosttillskotten kan vara hälsovådliga om de tas i allför stora mängder. Detta budskap har de gått ut med och journalisterna har rapporterat om saken i god ordning och på ett informativt sätt - (om än visserligen två gånger)...

LeoB sa...

Hej Harald,

Kommentaren ovan var inte min, men jag förstår nog ganska lätt bakgrunden till den. Läkemedelsindustrin har länge hävdat att vitaminer inte bör få säljas hur som helst utan bör underställas samma kontroll som läkemedel. Det ligger säkert något i det, men det finns ett antal problem:

- Det går inte att patentera vitaminer. Alltså kommer läkemedelsindustrin knappast att göra några studier av vitaminer. Och någon annan har knappast så mycket pengar att de kan göra det.

- Kritikerna har också hävdat att det inte går att bedömma vitaminer så enkelt. Det är blandningen som avgör hur de verkar. De studier du nu refererar till tycks ju tyda på det. Tyvärr ställer det till det i forskningen eftersom det gör det mycket svårare att få statistiskt säkertällda resultat (om man försöker ta hänsyn till olika blandningar). Det krävs helt enkelt mycket större studier.

Amalgam? Ja, vad ska man säga? Det är väl så närma en intellektuell katastrof man kan komma i positivistisk forskning? Amalgam läcker kvicksilver, vi tar upp det, det påverkar oss. Till och med det har det varit svårt att komma överens om. Sen gäller det ju hur stor påverkan är. Det har vi väldigt lite kunskap om, eftersom påverkan är så småskalig och blandas med annat under så lång tid. Men då borde man väl titta på andra möjligheter att bedömma riskerna och ta det säkra före det osäkra? Riskerna att det påverkar många av oss mycket negativt med autoimmuna reaktioner (som i stort sett kan leda till vad som helst) är mycket stora så vitt jag kan se.

Att du fick kommentaren över huvud taget beror nog på att det verkar finnas stöd för att Selen tillsammans med E och C vitamin minskar upptaget av kvicksilver. Med amalgam i käften sitter man alltså i en ganska taskig sits.

Harald Cederlund sa...

LeoB: jag tackar för denna analys. När det gäller amalgamet så är jag ärligt talat inte så insatt - men jag tycker spontant inte att kvicksilver i munnen låter som en särskilt god idé.

Och min post ovan handlade ju främst om att jag undrade ifall det inte tycktes som om DN hade upprepat samma forskningsnyhet två gånger med ett års mellanrum.