Som vanligt ger DN ingen direktlänk till studien som de har hämtat stoffet ifrån så att initierade läsare lättare kan göra sin egen bedömning. Dock omnämns namnet på tidskriften så att man leta rätt på den. Dessa båda studier är det iaf det handlar om:
Bjelakovic, G., D. Nikolova, L.L. Gluud, R.G. Simonetti, and C. Gluud, Mortality in Randomized Trials of Antioxidant Supplements for Primary and Secondary
Bjelakovic, G., D. Nagorni, A. Nikolova, L.L. Simonetti, Bjelakovic, M. and C. Gluud,
Följande kan man konstatera utifrån abstract: om man tar hänsyn till konfidensintervallet är den ökade risken att dö i förtid jämfört med dem som inte tog kosttillskott alltså 2-11% för betakaroten, 10-24% för vitamin A och 1-7% för vitamin E. C-vitamin visade sig dock inte ha någon effekt på dödligheten - vilket väl kan lugna dem som stoppar likt mig brukar stoppa i sig det när de blir förkylda.
Om C-vitamin verkligen har någon effekt på förkylningar låter jag vara osagt - det finns kanske anledning att återkomma till det vid något senare tillfälle (får läsa på lite).
Den som främst har förespråkat det där med C-vitaminer för att bota förkylningar och cancer och lite av varje är ju f.ö mannen till vänster: Linus Pauling.
Hans övertolkningar av vitaminernas nyttigheter är något som förmodligen fortfarande ligger till grund för att så många äter så mycket vitaminer helt i onödan idag. Med facit i hand kan vi konstatera att det finns all anledning att vara skeptisk till att stoppa i sig sådant som marknadsförs som mirakelmedel.
Men för att nyansera min analys något: det är förstås lika viktigt att inte övertolka vitaminernas onyttighet utifrån de här senaste studierna. Att t.ex. A-vitamin i genomsnitt ökar dödligheten hos dem som äter den som kosttillskott i västvärlden innebär ju inte att kosttillskott av A-vitamin kan vara väldigt viktiga i vissa U-länder. Enligt Wikipedia blir 250-500 000 (!) barn blinda varje år pga vitamin A-brist. Och att C-vitamin inte har någon effekt på dödligheten betyder ju inte heller att den inte har någon effekt på förkylningar.
Men den som stoppar i sig en vitamin-cocktail i förebyggande syfte varje morgon bör definitivt tänka om!
Andra bloggar om: vetenskap, medicin, vitaminer
2 kommentarer:
Den enkla tumregeln är väl att det är farligare att överdosera på fettlösliga vitaminer än på vattenlösliga, i och med att det går snabbare att göra sig av med de vattenlösliga? (Det funkar väl tills man får så hög koncentration av vattenlösliga vitaminer att de bildar kristaller i njurar eller liknande)
Vad gäller C-vitamin och förkylningar kom det en studie 2005 som konstaterade att C-vitamin inte kunde förebygga förkylningar, och hade en synnerligen modest effekt på förkylningens längd. Jag skrev lite kort om det då, och originalstudien finns i PLoS Medicine.
Aha - jag tackar för den initierade kommentaren och länken! - I genomsnitt 8% kortare förkylningstid är kanske inte så mycket att tala om - men när jag funderar på det är det nog ändå tillräckligt för att motivera mig att fortsatt ta en brustablett nästa gång jag känner mig lite krasslig.
Skicka en kommentar