06 maj 2007

För att jag kan kan kan...

Här kommer mitt utlovade svar på den förfrågan jag fick från Malin Sandström häromveckan om varför jag bloggar:

Huvudsaken för mig är nog egentligen att bloggen är ett forum där jag kan göra min åsikt hörd hur och när jag vill. Jag kan ocensurerat skriva ned vad jag tycker och tänker, själva fatta det publicistiska beslutet att posta det och på så vis göra det tillgängligt för vem som helst som råkar vara intresserad. Är någon intresserad av vad jag tycker vet de vart de ska leta efter min åsikt.

Jag finner stor tillfredsställelse i att veta att jag har en kanal som jag kan använda för att nå ut med. Detta är det primära – en bonus är ju att jag dessutom tycker det är kul att skriva och att få respons på det jag skriver om.

Vad gäller ämnesvalen så existerar det inte någon glasklar inriktning för min blogg: jag bloggar om sådant jag själv vill skriva om, känner mig nödsakad att skriva om, blir ombedd att skriva om, om sådant jag retar upp mig på, eller uttråkat råkar plita ned någon söndagsförmiddag istället för att ta itu med gårdagsdisken. Det innebär att det kan växla från vetenskapliga granskningar till mer personligt material, från högt till lågt – inte alltför lågt, men jag har högt till tak.

En ambition som jag har är att det jag skriver ska ha ett läsvärde – för den stora, lilla, eller obefintliga målgrupp som jag för tillfället föreställer mig att jag inriktar mig mot. Jag använder inte bloggen som en dagbok men upplyser ibland mina läsare om vad jag har gjort under dagen. Möjligheten att bevaka bloggar gör att jag inte känner mig nödsakad att publicera med någon regelbundenhet för att hålla uppe läsarantalet. Jag känner mig heller inte nödsakad att alls hålla uppe läsarantalet. Jag postar därför ofta, sällan, eller inte alls – helt efter eget godtycke.

Kort sagt: jag bestämmer och det känns bra!


(En fotnot är att mina anledningar förmodligen är lika skiftande som mina ämnesval eller formerna för mitt skrivande. Hade jag besvarat frågan för en vecka sedan hade du fått ett annat svar och imorgon är som bekant en ny dag.)

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Malin Sandström sa...

Intressant svarat, tack tack.

Jag tyckte när jag började blogga att det behövdes fler bloggar om bara vetenskap. Men frågan är om inte en blogg som din behövs lika mycket - en som visar att det finns forskare som gör en hel del annat också, och inte bara tänker inom sitt eget lilla fack...

Harald Cederlund sa...

Jag tror åtminstone inte att jag behöver komplettera på den renodlade vetenskapsnyhetssidan - det sköter du så bra!

Däremot tror jag att jag kanske kan komma att inrikta mig mot lite mer syntetiserade vetenskapsnyheter, och kommenterande och diskuterande av vetenskapsnyheter och vetenskap i största allmänhet.

Anonym sa...

Varför folk bloggar !?.Varför har folk telefon !?. :)

SideShow Surfer