Jag var på disputation i fredags, Johan Patring, gammal kursare till mig och frekvent fjällvandrare, försvarade sin avhandling med bravur. Han har främst hållit på med att utveckla analysmetoder för folater och sedan har han tillämpat det lite grann genom att studera folatproduktionen hos olika jästsvampar.
Ni hittar sammanläggningen "Development and Validation of Chromatographic Methods to Study Folate Derivatives Produced by Yeasts" här.
Studierna visade bland annat att variationen i folatproduktion hos olika jäststammar var mycket stor och att också odlingsbetingelserna var mycket viktiga för hur mycket folat som producerades. Genom att välja rätt stam av vanlig bagerijäst, Saccharomyces cerevisiae, skulle man kunna öka folatinnehållet i bröd med ca 20% och genom att optimera odlingsbetingelserna (som idag inte är särskilt gynnsamma) skulle man kunna öka folatinnehållet än mer.
När vi hade lyssnat till själva disputationen var det dags att dra sig tillbaka till institutionen för livsmedelsvetenskap för att avvakta betygskommitténs dom (han blev godkänd). Väl där kom Johan på att han hade glömt en blomma i Loftets hörsal - och jag blev skickad för att hämta den. I salen hade redan näste man till rakning, Jens Karlsson, som skulle disputera på eftermiddagen, börjat installera sig - så jag passade på att nalla ett ex av hans intressanta avhandling också.
"Management of Wolf and Lynx Conflicts with Human Interests" kan ni hitta här.
Från den avhandlingen kan man bland annat lära sig att mänskliga attityder mot vargar (bl.a.) styrs av avståndet till närmaste vargrevir - ju närmare man bor desto sämre tycker man om vargar, och att vargar i de flesta fall avlägsnar sig om en människa kommer inom hundra meters avstånd.
Dessutom kan den som ännu inte skrivit sin avhandling lära sig hur man utformar fyndiga acknowledgements.
Andra bloggar om: folater, jästsvampar, vargar, lodjur, avhandlingar, acknowledgements
27 maj 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
söt papegoja
stort pluss att ha en sådan bild!
Papegojan är ju inte där av en slump - den är tecknad i samma färger som folatets spektrum.
Skicka en kommentar