30 september 2007

ESBL är inte en bakterie - det är ett enzym

Kan inte låta bli att lite försynt påpeka att den nya superbakterien ESBL inte är en bakterie utan en typ av enzym som finns hos flera olika bakteriearter.

ESBL står för Extended Spectrum Betalactamases (sv. Betalaktamaser med utvidgat spektrum) och är alltså en beteckning på en grupp av enzymer. Betalaktamas är en typ av enzym som spjälkar betalaktam och därför ger upphov till resistens mot vanliga antibiotika av betalaktam-typ: penicilliner och många cefalosporiner. Betalaktamaser med utvidgat spektrum ger förutom detta också upphov till resistens mot några ytterligare typer av antibiotika. Det finns väldigt många olika varianter av enzymet med lite olika egenskaper.

DNA:t som kodar för ESBL sitter på en plasmid vilket gör att resistensgenerna kan föras över mellan olika bakterier - i det här fallet gram-negativa bakterier och främst tarmbakterier. De sorterna som påträffats oftast hittills i Sverige är Escherichia coli och Klebsiella pneumoniae - alltså vanliga tarmbakterier som dock också kan vara opportunistiska patogener och orsaka till exempel urinvägsinfektion.

















Antal inrapporterade fall av bakterier med ESBL uttryckt per landsting, 100 000 innevånare och år (baserat på en sammanställning från februari till juli). Figur från EPI-aktuellt som finns att läsa på smittskyddsinstitutets hemsida.

Problemen med ESBL-bakterier tycks likna de med MRSA (Methicillin Resistant Staphylococcus aureus). Orsakerna till resistensuppkomsten kan spåras till överdriven och felaktig användning av antibiotika och störst problem kommer de här bakterierna att förorsaka på sjukhus.

Läs mer:
Landstinget i Östergötland
Smittskyddsinstitutet

Andra bloggar om: , , , , , , ,

18 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för förklaringen.
Då förstod jag bättre artikeln i SvD

Harald Cederlund sa...

Ha ha - ja, det blev kanske lite mycket forskar-rappakalja här (blir lätt så för en mikrobiolog som ska skriva om antibiotikaresistenta bakterier)...

SvD skrev för övrigt bra om det hela. DN däremot vidarebefordrade en ytterst summarisk nyhet från TT -där det framstod som att EBSL var en bakterie - därav vinklingen på mitt inlägg.

Anonym sa...

Tackar.
Mikrobiolog, vad ar din losning pa bacterier som ar anti-antibacteriella produkter? Vi behover nagot nytt.

Harald Cederlund sa...

Ja, det är inte lätt. Jag tror inte det är möjligt att hindra spridningen av antibiotikaresistens - bakteriernas korta generationstid i kombination med deras förmåga att dela genetisk information med varandra gör att resistensgener kan sprida sig snabbt.

Många typer av antibiotika är ju dessutom isolerade från mikroorganismer från början (t.ex. Penicillin som kommer från en svamp av släktet Penicillin - därav namnet) vilket innebär att det också finns resistensgener spridda "naturligt" hos många mikroorganismer.

När man sedan använder ett antibiotika i stor utsträckning skapar man ett selektionstryck som gör det gynnsamt för bakterier att "ta upp" plasmider som kodar för antibiotikaresistens.

De bästa sätten att motverka detta är att minska den totala användningen av antibiotika i samhället, inom sjukvården, veterinärmedicin och djurproduktion. De flesta sjukdomar som vi drabbas av kräver ju inte en antibiotikabehandling utan tas om hand av immunförsvaret. Men tidigare har det funnits en kultur där antibiotika har skrivits ut rutinmässigt för minsta lilla - idag har man blivit mer restriktiv (hoppas jag).

Dessutom tror jag att det krävs en bättre strategi för vilka typer av antibiotika som används och i vilka kombinationer. Ett slarvigt användande där bakterier t.ex. i en sjukhusmiljö eller i ett reningsverk ständigt utsätts för en blandning av olika antibiotika i låga koncentrationer skapar förutsättningar för multiresistens.

Olika bakterier är naturligt olika känsliga för olika typer av antibiotika - detta gör det viktigt att snabbt kunna diagnosticera vilken typ av bakterie som har infekterat en viss patient för att snabbt kunna sätta in rätt antibiotika. Man bör undvika att skriva ut antibiotika "i blindo".

Vissa typer av antibiotika bör finnas tillgängliga men användas endast i nödfall så att chansen att resistens uppstår blir mindre. Dessutom tror jag att om man kunde besluta sig för att sluta använda ett visst antibiotika under ett antal år så skulle känsligheten för detta antibiotika öka igen (när det inte finns ett selektionstryck tenderar bakterier att göra sig av med onödiga gener). Man skulle kunna växla mellan olika typer med några års mellanrum. - En förutsättning är förstås att detta sker globalt och inte bara i Sverige. Det gäller förstås för alla de här åtgärderna - det spelar ingen roll om vi i Sverige sköter vårt antibiotikaanvändande exemplariskt - om det slarvas någon annanstans kommer de resistenta stammarna att sprida sig hit.

Förbättrad hygien inom sjukvården är naturligtvis också centralt. Patienter behöver isoleras i större utsträckning än idag, sjukhusen behöver städas grundligare och rutiner för handtvätt och dylikt måste följas strikt.

Nya typer av antibiotika och alternativa behandlingsmetoder är naturligtvis en möjlig väg framåt - det finns ju redan rätt så många ämnen redan idag. Men frågan är hur många som också produceras och försäljs i några större kvantiteter. Jag jobbar ju inte inom sjukvården så jag vet inte.

När det gäller lite radikalt nytänkande så finns det en idé som jag personligen gillar rätt mycket och det är tanken att man skulle kunna använda bakteriofager (virus som attackerar bakterier) som antibiotika. Man infekterar infektionen! - En sådan behandling skulle kunna vara både effektiv och ha färre biverkningar än en traditionell kemisk antibiotika. Mycket intressant - tror bestämt att jag ska skriva en bloggpost om det.

Daniel sa...

Även svt.se hade fel i sak. De hade också kopierat TT-artikeln. Det hela är mycket pinsamt - särskilt som EPI-aktuellt, varifrån jag misstänker att nyheten ursprungligen hämtades, varken är komplicerad eller långrandig.

Jag är läkarstudent och visste vad ESBL egentligen är. Men allt som har med vetenskap att göra känner jag naturligtvis inte till, och med tanke på det uppenbara slarvet i denna fråga kan man ju inte låta bli att undra hur mycket som är fel i andra artiklar i massmedia om vetenskap och forskning!

Har du påpekat felaktigheten för DN och TT?

Harald Cederlund sa...

Också TV4-nyheterna vinklade det hela galet - allt det som Johan Struwe sade var ju riktigt - men det redigerades på ett sånt sätt så att det framstod som att det handlade om "en superbakterie", "tarmbakterien ESBL som blivit resistent" etc.

Har inte påpekat felaktigheterna för TT och/eller DN - mer än att jag länkade till DN via Twingly - så mitt blogginlägg finns återlänkat från deras artikel.

När det gäller vetenskapsnyheter så kan det vara lite si och så i medierna - de lite mer researchade och genomarbetade reportagen är oftast ganska bra.

Däremot tycker jag mig se ett mönster att TT ganska ofta får saker om bakfoten när de rapporterar om vetenskap - (de tycks inte ha någon vetenskapsredaktör på TT) - och de övriga nyhetsmedierna bör nog tänka sig för både en och två gånger innan de vidarebefordrar vetenskapsnyheter från TT.

Anonym sa...

Hej! Jag läste din blogg om EBSL och förstod den väl. Jag håller på med ett projektarbete om antibiotika resistense (reservation till stavning) på mitt tredje år på gymnasiet. Du verkar ju uppenbarligen insatt i området och undrar om du kan rekomendera någon literatur för att få lite bakgrundfakta om antibiotika och bakterier.

MVH John Krüger

Harald Cederlund sa...

John: skulle tro att du kan hitta en hel del information i
Brock Biology of Microorganisms om du kan få tag på den.

Anonym sa...

Hej! Jag satt och surfade runt på jakt efter upplysningar om ESBL. Hittade en del på Smittskyddsinstitutet och annorstädes, men blev så glad (om det nu är en passande känsla i det här sammanhanget) när jag hittade din blogg. Gammal "populärvetenskapare" som jag är, fast inom humaniora, blir jag alltid lycklig när initierade personer förklarar på ett engagerande sätt - thanks!! Ska oxå nämna att jag är en relativ novis i bloggosfären, och min glädje vid läsandet av dina texter handlade även om att detta faktiskt var första gången jag hittade något för mig läsvärt, trots att jag, som sagt, inte kan knappt ett jota naturvetenskap. Finns alltför mycket blajbloggar därute.

Anonym sa...

vad ska man säga?
Jag är en som blev smittad utomlands i oktober och fick väldigt lite info ang ESBL.fick googla själv..stora skador orsakades av denna..och fortfarande får jag ingen "ordentlig" info av infektions läkare..kul att jag hittade dig på nätet =)

Unknown sa...

Mycket bra klarläggande! Har sett att t o m(?) Wikipedia har helt felaktig definition!

Harald Cederlund sa...

mark: Ja, jag ser att det står i svenska Wikipedia att ESBL är en beteckning på en sorts multiresistenta bakterier - vilket ju är nästan rätt...

Den engelskspråkiga delen av wikipedia brukar generellt sett vara betydligt bättre - förmodligen eftersom det är fler som hjälper till att redigera den delen.

Harald Cederlund sa...

Men nu har jag gjort en insats på svenska Wikipedia och rättat till felet.

Anonym sa...

Tack för förklaringen av ESBL, jag googlade fram din blogg och det är en glädje att läsa här!

Jag brydde mitt huvud med vad det kunde vara för bakterier men det var ju längesen en annan läste mikrobiologi. Själv försöker jag mest utrota vanliga kroppsmyter och berätta om könshormoner på gravidsidor men denna diskussion kommer säkert också upp där om en liten stund.

/phobic in pharmaceuticals

Anonym sa...

Tack för bra inlägg. Läste även vad Björn Olsen skrev på www.termiten.nu och det verkar som det kommer att bloggas mer om detta ämne framöver.
Otäcka saker.

Anonym sa...

Hej! Hittade hit när jag sökte på "esbl". Mitt barn på ett år har detta enzym, vilket oroar ihjäl mig. Det upptäcktes i samband med en urinvägsinfektion. Nu tänker jag på sepsis, bukinfektioner och lunginflammationer och blir bara nedstämd av allt... Hur oroad bör jag vara för detta? Kan enzymet försvinna från mitt barns tarm? Jag är inte det minsta sjukvårdskunnig, men jag hoppas och tror att ju fler år vårt barn kan undvika antibiotikabehandlingar, desto större chans att bli av med skiten (bokstavligen)? Är jag helt ute och cyklar här eller ej? Barnet är helt frisk i övrigt.

Harald Cederlund sa...

@ anonym:

Om vi börjar med att klargöra: det din son är bärare av är alltså ESBL-bildande bakterier - alltså bakterier som har förmågan att producera ett enzym av ESBL-typ som gör att den kan motstå behandling med ett flertal vanliga antibiotika.

Förstår att du är orolig - och det är motiverat. Samtidigt bör man väl också tona ned riskerna något. De flesta ESBL-bildande bakterier är ju vanliga tarmbakterier och orsakar inte i normalfallet sjukdom. (Bara för att en bakterie blir antibiotikaresistent blir den ju inte mer benägen att infektera dig.) - Vi går alla runt med dessa tarmbakterier (fast utan ESBL-bildande förmåga) hela tiden utan att bli sjuka!

När det väl uppstår problem så är dock en infektion med ESBL-bildande bakterier svårare att behandla - dock inte omöjlig att behandla. Det finns fortfarande några/något antibiotika kvar som biter på dem (lite beroende på vilken typ av ESBL bakterien producerar).

När det gäller din föreslagna kur - att avstå från antibiotika i så hög utsträckning som möjligt - så kan man åtminstone vara säker på att det omvända, dvs användning av antibiotika, kommer att gynna förekomsten av ESBL-bildare. Att avstå från antibiotika kommer förmodligen att generellt gynna en utveckling där ESBL-bildarna på sikt försvinner, men man kan nog inte förvänta sig en omedelbar effekt eller vara helt säker på att de helt kommer att försvinna.

Dvs. min rekommendation blir (och lägg här på minnet att jag inte är läkare) ge inte din son antibiotika för struntsaker (detta gäller alltid) - men är han sjuk och i behov av behandling, och sjukdomen förorsakas av en annan typ av bakterie så förvägra honom inte behandling med antibiotika (även om detta medför att du gynnar ESBL-bildarna han bär på). Skulle tro att när/om du väl får anledning att söka läkarvård för din son så kommer du att få liknande rekommendationer (om du får tag på en läkare dvs :)).

Smulis sa...

Hej. Jag har en fundering kring detta med esbl. Både jag och min son konstaterades bära detta vid de komplikationer som uppstod vid förlossningen för tre år sedan. Sedermera så har läkaren på hälsocentralen sagt att min esbl är borta. Kan det bara försvinna? Någon har sagt att det bara kapslas in i kroppen och kan bryta ut vid allvarlig sjukdom. Nu har jag fått både halsinfektion och luftrörsinfektion och fått kåvepenin och har ätit det några dagar men märker ingen förbättring. Är/kan det bero på esbl?