01 april 2007

Blandad kompott

Jag har tyvärr inte kunnat njuta av helgens vackra vårväder i någon större utsträckning. Istället har jag, som av någon anledning alltid tycks vara ute i sista stund, suttit framför datorn och stretat med en forskningsansöken som ska lämnas in till Banverket senast på måndag kl. 14:oo. Jag räknar med att sitta hela kvällen för att slutföra och att sedan reda ut de sista detaljerna imorgon.

Det har gått lite segt att hålla uppe koncentrationen, dels naturligtvis pga det vackra vädret, men också eftersom jag sitter kattvakt och därför har katterna Birger och Dagmar rännande runt som ett par jehun i lägenheten, eller påkallande min uppmärksamhet genom jamanden och genom att placera sig ovanpå eller ivägen för det jag för stunden är intresserad av; morgontidningen, datorskärmen etc. - inte lätt att fokusera när man är ovan vid sånt.
Dagmar läser morgontidningen.
På tal om morgontidningar så kollade jag in besöksstatistiken för min blogg för en stund sedan och fann då en omotiverad topp i besökarantalet idag. - När jag grävde i saken visade det sig inte vara ett aprilskämt att DN:s vetenskapsredaktör Karin Bojs hade rekommenderat min blogg i en krönika i söndagens tidning betitlad "Bloggar kan vara bättre än tidningar". Och här får jag nog lov att citera: "Den allra bästa och mest nyanserade rapporteringen om Monsantos majs hittar jag på bloggen "Skor längtar ut". Bloggaren, som är utbildad biolog, har tagit ledigt från jobbet i en vecka för att läsa alla rapporterna".

Var uppgiften om jag skulle ha tagit ledigt en vecka kommer vet jag inte - det skulle jag vilja dementera, för så var det ju faktiskt inte - det var bara min fritid och delar av min nattsömn som investerades i min lilla granskning. - Det känns dock skönt att få bekräftat att man har gjort ett bra jobb på det här sättet. Min granskning kan ni läsa här.

Nu var det ju inte bara min blogg som rekommenderades i Karin Bojs krönika utan även utmärkta "Vetenskapsnytt", SLU:s forskarblogg och RealClimate som ju dagen till ära har ett mycket dråpligt inlägg om fåralbedons potentiella inverkan på klimatet - jag kan bara instämma i de rekommendationerna.

Jag tror också att dagens utveckling där bloggar som kommenterar tidningarnas artiklar länkas tillbaka från artiklarna på nätet på sikt kan leda både till att nyhetsrapporteringen blir bättre och till att ge de som läser tidningen på webben ett stort mervärde. Bloggare kan omedelbart reagera på överdrifter och felaktigheter som förekommer i tidningar och dessutom, i likhet med vad jag har gjort i fallet med Bt-majsen, fördjupa sig och kolla upp bakomliggande fakta. Journalister jobbar ofta under tidspress och har sällan heller utrymmet eller det vetenskapliga kunnandet att fördjupa sig på samma sätt som en initierad bloggare har möjlighet att göra.

Jag tror också att det finns ett uppdämt behov av fördjupning i dagens snuttifierade mediarapportering - och kan jag bidra till att fylla det behovet gör jag det gärna. Förutsatt att jag har tid med det förstås - vilket för mig tillbaka till blogginläggets inledning och dagens, nu för en stund försakade, uppgift...

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Malin Sandström sa...

Väl mött i tidningen, får jag väl säga, och inte minst grattis på namnsdagen!

Harald Cederlund sa...

Åh, man tackar så mycket!

Harald Cederlund sa...

Och för den som till äventyrs undrar så kan jag bekräfta: - jodå, jag fick iväg min ansökan, med hela tre minuter tillgodo...

Johan Patring sa...

Vad bra att ansökan kom iväg i tid. Själv har jag ju en egen deadline att möta så småningom...