22 juni 2007

Storebror är smartare!

Nu är det bekräftat: storebror är smartare än lillebror. Iaf. enligt en undersökning som det rapporteras om i Science- (och här passar det ju att inflika ett litet: "Där hör ni!" till sina småsyskon. Det är ju det här jag har hävdat hela tiden...).
Fast nu är det väl iofs. korrektare att säga att storebrorsor i genomsnitt är något intelligentare än sina yngre bröder och detta enligt en norsk studie som baserades på IQ-tester (som ju i sig är ett omdebatterat mått på intelligens) av värnpliktiga. Orsakerna tycks vara främst sociala eftersom de som hade fötts som nummer två, men vars äldre syskon hade avlidit, rankades som lika intelligenta som den förstfödda gruppen (se figur).

Att förstfödda har högre IQ-värden har påvisats i tidigare studier men resultaten har ifrågasatts eftersom förstfödda också med större sannolikhet växer upp med färre syskon - och eftersom familjestorleken är negativt korrelerad med IQ - resultaten i den nya studien uppges dock vara korrigerade för familjestorlek och således inte någon statistisk artefakt.

/Storebror

Läs mer:

Kristensen P och Bjerkedal T. 2007. Explaining the relation between birth order and intelligence. Science 316(5832): 1717.

Nature News

SVT

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

JoHo sa...

Ehrm... det verkar bara gälla män. Tveksamt om storasystrar är intelligentare än små, ellerhur?

/Lillasystern

Harald Cederlund sa...

Det har du nog rätt i - därom kan man inte dra några slutsatser :)

Harald Cederlund sa...

När det gäller diskussion av både konsekvenserna och orsakerna så kan jag rekommendera den här artikeln i New York Times.