11 juli 2007

Direktiv om parakvat ogiltigförklaras

Och därmed segrar Sveriges lite mer restriktiva hållning i bekämpningsmedelsfrågor över de sydeuropeiska ländernas lite mindre restriktiva hållning - åtminstone för stunden (domstolens beslut kan fortfarande överklagas av tillverkaren Syngenta).

Direktiv 2003/112/EC ogiltigförklaras och den aktiva substansen parakvat dras tillbaka från den europeiska marknaden - vilket nog i mångas ögon restaurerar en del av förtroendet för beslutsprocesserna när det gäller bekämpningsmedel inom EU. Det är svårt att tycka något annat än att det är ett bra beslut - substansen parakvat är mycket giftig och farlig att hantera. Olycksfall med förgiftningar och dödsfall som följd är relativt vanliga där parakvat används - det är helt klart ett sådant bekämpningsmedel som bör fasas ut helt - och det var märkligt att det godkändes i första läget.

Däremot huserar i Sverige en mycket överdriven bekämpningsmedelsskräck som har sin grund i Rachel Carsons "Tyst vår" och i sjuttiotalets Hormoslyrdebatt - men kanske framförallt i en stor okunskap om vad bekämpningsmedel egentligen är för något, vilka typer det finns, hur de verkar, hur giftiga de egentligen är och vilka koncentrationer man kan förvänta sig att bli exponerad för - här finns det gott om material för att fördjupa sig i någon framtida bloggpost.

Fast det är klart - så länge kommissionen släpper ut ämnen som parakvat på marknaden har jag full förståelse för att vanliga människor har svårt att känna sig trygga med vad myndigheterna gör för att skydda dem (även om jag har intrycket av att svenska myndigheter gör mer än de flesta andra). Och med tanke på hur bekämpningsmedelsfrågor oftast hanteras i svenska media är det ju inte konstigt om människor blir oroliga.

Källor:
Kemikalieinspektionen

SVT

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: