11 juli 2007

Klargörande om bakterieresistens

Både DN och SvD vidarebefordrar idag en nyhet om att biofosfonater blockerar ett enzym som bakterier använder för att "manipulera sina gener" och på så vis bli resistenta.

Som mikrobiolog ställer jag mig ju lite frågande till formuleringarna eftersom jag trodde att problematiken med antibiotikaresistens främst handlade om överförande av resistensplasmider. En närmare granskning visar också att det mycket riktigt handlar om att biofosfonaterna blockerar enzymet DNA-relaxas som är inblandat i överföringen av DNA mellan celler genom konjugering.DN hänvisar till BBC News som sannolikt fått nyheten från det pressmeddelande som utgått från University of North Carolina. På vägen har en del av informationen försvunnit.

Än så länge har fosfonaterna tydligen bara testats på E. coli och det finns nog anledning att ställa sig frågande till om de verkligen dödar resistenta bakterier och inte bara förhindrar spridningen av plasmider mellan bakterier. Det är dock mycket svårt att bedöma då själva forskningsstudien, som enligt pressmeddelandet skulle ha publicerats redan häromdagen i PNAS, ännu inte finns tillgängligt på nätet och allt än så länge bara är baserat på ett pressmeddelande.

Uppdatering 13/7:

som Malin så riktigt förutspådde (i sin kommentar) så kom artikeln idag. Den är open-access så det är fritt fram för vem som helst att läsa.

Lujan S.A. et al. (2007) Disrupting antibiotic resistance propagation by inhibiting the conjugative DNA relaxase. PNAS Early edition.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Malin Sandström sa...

Aha, den så kallade TT-effekten. Det är vad jag kallar det iallafall, när informationen gått ett steg för långt i omskrivningsledet för att vara riktigt begriplig och/eller korrekt. Jag är inte säker på att tidningarna kör sånt här förbi sina respektive vetenskapsredaktioner. Det borde de göra.

I pressmeddelandet står det f ö att artikeln ska komma upp "the week of July 9", vilket sannolikt betyder att den kommer i "Early edition" - och då kan den komma idag eller imorgon också.

Lägg gärna en länk i bloggposten om du hittar artikeln!

Harald Cederlund sa...

Det ska jag göra - än så länge finns den inte där.