05 mars 2007

Förkylt?

Börjar tyvärr kännas som att det är en förkylning på G för min del. Näsan rinner, huvudet är tungt och tankarna tröga.

Häromdagen blev jag ju tipsad om att det fanns en metastudie som indikerar att ca en halv dags (8%) kortare förkylningstid är ungefär vad man kan förvänta sig om man sätter i sig en dos C-vitamin. Vad gäller koppen te med honung som jag dricker i detta nu så är dess effekter dock inte lika lätta att uttala sig om på ett säkert sätt - skulle tro att det finns ganska få kliniska studier som har jämfört folk som dricker te med honung med de som inte har det.

Tänkte att jag skulle kunna hitta någon förkylningsbot i min gamla favoritbok, tillika husmodrens omistliga ledsagare och "Familjens orakel": "Den husliga härden" (från 1912). Den boken avhandlar det mesta mellan himmel och jord och framför emellanåt de mest häpnadsväckande och underhållande råd och rön - och mycket riktigt fanns det också en sektion om förkylning -direkt efter avsnittet om varma fötter.

Enligt DHH är det bästa sättet att undvika att få en förkylning att ha det kallt hemma. De rekommenderar en temperatur mellan 16-18 grader inomhus. Det bästa sättet att undvika förkylningar är att härda sig! (Enligt en ej namngiven "framstående läkare" - så ni förstår att materialet kommer "ur de bästa källor".)

Men vad ska man då göra om man redan har fått en förkylning? - Jo, det viktigaste är ju förstås att "hindra en ny förkylning att inställa sig jämte den förut befintliga". Detta gör vi genom att ta till metoder "beräknade att framkalla en kraftig blodcirkulation i hudsystemet". Dvs. dagliga salta tvättningar, gnidning av huden med saltvatten, samt därefter motion i friska luften! Även citronvatten rekommenderas som blodcirkulationsfrämjande.

Dessutom innehåller det ju C-vitamin - och därmed torde cirkeln vara sluten.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: