06 mars 2007

Virvlande vatten

Cygnusinstitutet för alternativ och ekologisk forskning. Foto: från Håbo kommuns hemsida.

När jag slog upp UNT i morse fann jag ett reportage om ett nystartat "forskningsinstitut" - som väl i sanningens namn kanske inte fick mig att sätta kaffet i vrångstrupen - mest av allt läsa förundrat vidare. Hur kan det vara möjligt frågar man sig?

Verksamheten tycks ha flera olika fokus men vara huvudsakligen inriktad på "virvlat vatten" och dess effekter. -Lena Ohlson har beviljats 200 000 kr av Ekhagastiftelsen (!) för att studera virvlat vattens effekter på "jord, urlakning och tillväxtfördel/näringsinnehåll hos tomat och gurka". Det är tämligen oklart vilka kvalifikationer hon har för att studera detta och vilka faciliteter Cygnusinstitutet har för att utföra dylika studier. Anslaget 200 000 kr låter snålt - det är som forskningsmedel räknat en struntsumma (det skulle försörja mig själv i uppskattningsvis ca 3 månader) - men det är klart att om man håller sig undan universitetens lokalhyror och OH-kostnader, och inte utför alltför mycket laborativa studier så kan de nog räcka ganska långt...

Idéerna medger de att de har fått från Bertil Pettersson som driver det föga förtroendeingivande företaget Plus & Minus AB. Den intresserade kan läsa vidare på Bertils hemsida men i princip handlar det om att syresätta vattnet och att förstärka dess tvåpolighet ("med övervikt på plus"). - Det tvåpoliga vattnet har sedan alla möjliga positiva egenskaper som inte vanligt vatten har - vilket man kan läsa vittnesmål om (utan hänvisningar till några faktiska data eller studier så klart). Det allra bästa med konceptet tycks dock vara att det möjliggör försäljning av vattenvirvlare till överpriser.En resevirvlare någon? Bara 1350 kr på Plus & Minus AB. (Nej, det är inte bara en tratt.) Kan också användas till att virvla vin.De inblandades bakgrund: Trygve Forssten, Lena Ohlson och Tomas Tullholm inger väl heller inte så mycket förtroende när man googlar deras namn. Men den fjärde medverkande: Elisabeth Johansson är överraskningen i gänget. Hon har tidigare jobbat som Post-doc på min institution och även om det nu säkert är 2-3 år sedan hon slutade (i förtid - jag vet ej varför) så står hon faktiskt fortfarande med som forskare i personallistan! (Uppdatering 2007-03-08: nu står hon inte med där längre.)

Nu är det ju inte direkt mitt intryck att Institutionen för mikrobiologi vid SLU skulle vara en bra grogrund för dylik vattenvirvlande pseudovetenskap. Vi får hoppas att det inte är så. Och vem vet? Kanske kan hon hjälpa "forskarna" på institutet att göra en insats för vetenskapen genom att genomföra en systematisk undersökning (i så fall den första) av virvlat vattens egenskaper - men förvänta er inte för mycket Ekhagastiftelsen!


Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

pema sa...

Intressant! Här kommer finns en beskrivning från ett studiebesök på "institutet"

http://vof.se/forum/viewtopic.php?p=60196#60196